"Pokud žiješ v souladu s přírodou, nikdy nebudeš chudý; pokud žiješ podle mínění lidí, nikdy nebudeš bohatý."
Seneca

Bezinkový likér

1. září 2012 v 21:29 | Burgus |  Recepty
Bezinkový likér

Potřebujeme:

Bez černý (plody) [Zralé černé bobulky]
2kg cukru
1l rumu
Instantní káva -5 lžic mleté kávy
2kusy citronu
5l vody
Hřebíček(5-6 kusů)

Postup:

Očistíme bobulky Bezu černého , dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby bylo všechno precizně ponořené. Přidáme nakrájená kolečka citronu a Hřebíček a přivedeme k varu . Budeme vařit cca.5 minut a poté vše vyklopíme do cedníku a propasírujeme . Do propasírované hmoty přidáme cukr a instantní kávu. Dochutíme podle sebe a ještě povaříme cca.čtvrt hodiny v hrnci, musíme však míchat aby se cukr nepřipálil. Po patnácti minutách odložíme a necháme vystydnout . Do vychladlého likéru přidáme 1 litr rumu a plníme do čistých skleněných lahví. Ukládáme do studena a temna .

Bezinkový likér je i velice zdravý .. Štamprle jednou za den blahodárně působí na léčení migrén a nervových chorob. Bezové bobulky jsou ale i mírně jedovaté . Sušené se používají na léčení průjmů ale jeho jedovatosti spíše zabrání tepelné upravování tak, jako v tomto receptu .

Sambucus nigra - bez černý
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.