Dýňové máslo
Potřebujeme:
1kg dýňové dužiny (Je nejspíš jedno jakou odrůdu ale doporučuji odrůdu Goliáš)
1 lžičku zázvorového kořene
3/4 lžičky skořice
125g hnědého cukru (pokud nemáte dá se samozřejmě použít i normální pískový cukr - někdy i smíchán s melasou)
2 lžíce citronové šťávy
1/4 lžičky muškátového oříšku
Postup:
Předehřejeme si troubu na 175°C. Nahrájenou dužinu z dýně si dáme do pekáčku a přikryjeme alobalem, poté dáme do trouby péci cca. na 45 minut do měkka. Poté dýni rozmixujeme na krém, nebo chcete-li pyré které přendáme do kastrůlku a na mírném ohni za občasného míchání ho budeme vařit cca.25 min. Výsledkem by měla být opravdu hodně hustá kaše.Poté, vmícháme cukr a všechno zbylé koření a měli by jsme tuto směs vařit tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
Dýňové máslo je něco jako marmeláda takže přendáme do sklenic, popřípadě můžeme sterilizovat .
